Vedlikehold av smykker

Heihei!

Det finnes tusen vis av forskjellige tips og triks å internettet om hvordan man kan få sølv og gull smykker blanke og pene. Mens de fleste er faktisk ikke så effektive som noen sier! Masse av disse kjerringrådene som folk har ender faktisk opp med  ødelegge smykkene mer en å fikse dem. Men jeg skal gi dere noen gullkorn 🙂

Først må jeg få sagt at kjerringrådene som å smøre inn sølv og gull smykker med ketchup, tannkrem, eller å putte smykket i varmt vann med salt/bakepulver og aluminiumfolie, er noen av de som ødelegger sølv og gull. Dette er de tre rådene jeg hører mest rundt om, og det får meg til å riste på hode. Hvor i all verden kom tanken at å smøre inn smykker med mat var en god ide? Og at dette skal hjelpe er ikke riktig, er du heldig kan du klare å innbille deg at det ser blankere ut, men de blir mye fortere slitt å matt en før. Oftest blir smykkene bare matte og får porer fordi midlene tærer så mye på sølvet. Her har jeg bare nevnte tre varianter men det er også masse flere type triks som tærer på sølv og gull istedenfor å gjøre det blankt. Så det er viktig å tenke seg om når man leser på internettet siden alt er ikke like smart. Jeg syntes det er veldig trist og dumt at man lager disse “triksene” fordi de gjør det motsatte en å hjelpe, noen har nok laget dem fordi at det skal være en billig å effektivt løsning, men så har de ikke noe dypere erfaring eller forståelse på hva som faktisk skjer med smykkene, så man skal være forsiktig med hva man velger å utsette smykkene sine for.

Hvis du vil pusse gullet eller sølvet ditt vil jeg absolutt anbefale å gå innom en gullsmed butikk eller lignende for å kjøpe en sølv dypp eller eller sølv puss, fordi dette faktisk fungerer å gjør smykket blankt uten å ødelegge metallet. det er selvfølgelig dyrere en ketchup og tannkrem, MEN så får du noe som faktisk hjelper og som ikke bare ødelegger. Også er en sølvpuss billigere en et nytt smykke.

Jeg skal også gi dere et noen gullkorn om hvordan man kan vedlikeholde og vaske gull og sølv hjemme. Fordi som oftest så ser smykker bare gamle å slitte ut fordi de er møkkete eller slitt med dårlig vedlikehold, og det spesielt på ringer med stener. Alt av smykker blir jo utsatt for forskjellige ting hele dagen, ringer er det som får gjennomgått mest. Ringer blir vasket, smøret inn med håndkremer og får slitasje fra alle tingene du bærer rundt og tar på. Hvis man får masse riper eller bulker i smykker er det en jobb vi kan gjør her på verkstedet for deg.

Noen hverdags tips og regler for hvis du vil at smykkene skal være pene lengst mulig skal ikke sove med smykker, ta av smykker når man skal dusje eller bade, ikke oppbevar smykker på badet fordi det er fuktig og varmt, ikke tren med smykker eller løft tunge gjenstander med ringer på.

Her et et tips til hvordan du kan rense sølv og gull enkelt hjemme:

Det du trenger er et glass eller en skål, en ren tannbørste, varmt vann, salmiakk og zalo. og så kan du bare sette i gang med å koke opp vann.

Så putter du ca en til to korker med salmiakk i bunnen av glasset, og zalo på størrelsen til en femmer.

Så heller du det kokende vannet oppi glasset, også putter du smykke oppi glasset.

Vent i 7-10 min. Bruk tannbørsten til å skrudde overflaten, og inn under stener.

Trikset kan brukes på alle smykker i metall og de fleste stener, men hold smykkene med perler, opaler, smaragder og emalje unna denne blandingen! Da er det viktig å gå til fagfolk:)

Ha en fin dag alle sammen!

Ingeborg <3