Smykkekurs

Som den lille gründerbedriften vi nå er blitt, må alle kunne litt av hvert. Jeg er en slags “potet” i bedriften og det har vært en himla bratt læringskurve å gjennomgå alt man skal kunne i en gründerbedrift. Jeg er imponert over alle utrolig hardtarbeidende gründere- eg klappar for dykk!  Men altså jeg må også kunne brukes på verkstedet og har derfor fått et skreddersydd smykkekurs av Camilla.  ?                                                     Slik får også Camilla øvd litt for vi setter opp smykkekurs i februar og mars 2019. Mulig vi må utvide kursene da det alt nå er mange som har meldt sin interesse.

Det jeg skulle starte med var saging, jeg fikk ei kobberplate jeg skulle måle opp åtte sirkler og åtte kvadrater på og deretter sage ut. KJEMPE vanskelig og mega gøy, det skal nok et par plater til før jeg blir i nærheten av stødig på saging. Og det skal sies Camilla har godt pokerfjes, tilogmed jeg ser at disse ikke ble et øyeblikk bra ?

 

 

 

Å sage i sirkel er utrolig vanskelig, samtidig som man ikke skal sage bort hjelpelinja. Den skal det nem`lig være igjen 1/3? Og hjørnene må sages i jevne bevegelser, ikke stoppe saga da setter den seg fast.       Jeg skal øve mye på saging framover?

 

 

Det neste jeg skulle gjøre var å lage en slags “mutter” ring, det var så spennende. Jeg sagde ut ringskinne og bøyde den med en spesial tang, så skulle denne da  loddes, files og pusses. Dette er presisjonsarbeid, det måles i millimeter, og en bitteliten hundredel forskyver masse.
Jeg hadde ikke helt kontroll på sag og skarpe kanter slik at jeg hadde masse små kutt når jeg hadde kurset, derav masse plaster?  Jeg måtte måle opp ringen i 8 deler (Jeg klarte ikke dette, ble 9…) så skulle disse files flat slik at utsiden av ringen ble som en mutter. Deretter filte jeg kantene slik at de ble buet. Skal supplere med bilder. Selv om ringen ble såsomså ble jeg kjempe fornøyd, så utrolig gøy å prøve alle de teknikkene i en ring.

 

 

 

 

Så lærte jeg lodding. Først måtte jeg rigle øsken, det betyr å snurre sølvtråd rundt på ei tang og lage slike små ringer som smykker henger i-som da heter øsken.. Dette blir til slutt en spiral som jeg da måtte sage av en og en øsken.  Når det var gjort loddet jeg de sammen, så to og to for igjen å lodde fire og fire sammen. Jeg var redd for å sette hele verkstedet i brann når jeg loddet, jeg har ingen erfaring med gass ol fra før så jeg kjente det var skummelt til å begynne med. Men ble etterhvert tryggere på hvor flammen var og hvordan apparatet oppførte seg.

Til sist designet jeg en ring helt av meg selv ?  Jeg koste meg så enormt med hele kurset, men dette var 100% det kuleste. Ringen jeg skulle lage måtte jeg trekke sølv tråd, det vil si jeg trakk tråden igjennom i ei jernplate med hull i forskjellige størrelser, slik at tråden ble tynnere og tynnere til jeg syntes den var passe. Neste punkt var å sage ut en liten plate, som jeg da banket i en form slik at den ble som en liten skål. Og for å gjøre dette enkelt for meg selv var planen at ringskinna skulle loddes i hvert sitt hjørne, en oppe og en nede. Det synes jeg var kjempe fint i hodet mitt ?Men når jeg skulle lodde på siste del brukte jeg alt for mye varme og dermed smeltet og krympet skåla? Kjempe kjipt, hele greia ble jo ødelagt og jeg ble så rasende på meg selv. Nå har det seg slik at skåla ble ganske kul når den krympa, så i morra, lørdag  24.11, skal jeg til verkstedet å gjøre ferdig ringen! Legger til bildene av ferdig ring, forhåpentligvis, i løpet av dagen.

 

 

? Jannicke

 

Her er da min ferdige ring, ikke helt som planlagt men jeg er hyper fornøyd?