Mimmi

Min mormor, min Mimmi, har påvirket livet mitt på mange vis. Hun var en foregangskvinne som var en av de første kvinne i heimevernet, hun flyttet alene til Skottland som 21 åring og hun tok alle valg i livet sitt etter hva som føltes riktig for henne, ikke hva som alltid var forventet av henne.  Hun virket som selvstendigheten selv! Og et forbilde på hvor modig og handlingskraftig man kan være.

Da jeg fylte 1 år ga Mimmi meg en gave som skulle vise seg å sette preg på hele livet mitt! Jeg fikk et smykke. Og ikke et hvilket som helst smykke!

Mimmi ble født i 1927 og da hun skulle konfirmeres var livet hennes og alle andres hardt preget av 2.verdenskrig. Det skulle ikke hindre min oldefar og oldemor i å feire sin datters store dag, så oldefar dro ut og fikk kjøpt et helt nydelig smykke som skulle bli hennes gave. Mine oldeforeldre var ganske velstående før krigen brøt ut og min oldefar brukte sine midler til å støtte motstandskampen ved å finansierte aviser og andre prosjekter for å forsvare landet sitt. Rett før Mimmi skulle konfirmeres ble oldefar tystet på og han ble tatt til fange. I frykt for tortur og for å tyste videre, tok han sitt eget liv i fengsel og etterlot seg kone og fire døtre. Han er i mine øyne en stor helt som tok et umulig valg i en umulig situasjon.

Etter at sjokket hadde lagt seg, bestemte oldemor seg for å gjøre stas på Mimmi og markerte hennes konfirmasjon og ga henne smykket som oldefar hadde kjøpt til henne. Det var et smykket som Mimmi vernet godt om i mange år og som ga henne trøst og gode minner fra sin far.

Da jeg fylte ett år bestemte Mimmi seg for å gi smykket videre til meg, slik at historien kunne leve videre. Og ikke bare lever historien videre, den har satt stort preg på hele mitt voksne liv. Affeksjonsverdien jeg har følt i forhold til dette smykket gjorde at jeg valgte å bli gullsmed den dagen jeg skulle bestemme meg for hva jeg skulle jobbe med resten av livet! Og første uka på plus-skolen i Fredristad skjønte jeg at jeg hadde valgt helt riktig. Nå har jeg fått muligheten til å skape egne smykker med historier som har rot i min oppvekst, min historie og menneskene rundt meg.

Mimmi ble 91 år gammel og hun var fit for fight nesten til siste dag, men tidlig på onsdag morgen forrige uke døde hun. I dag har vi tatt farvel og snakket mye om et helt fantastisk liv levd! Du var virkelig noe utenom det vanlige Mimi og det var en ære for meg å bære med meg den viktigste gaven jeg har fått i dag!

TAKK for motet ditt, valgene dine, kunnskapen din og selvstendigheten din. Du har uten tvil vært med på å gjøre det mulig for meg å leve livet mitt slik jeg ønsker. Og jeg skal gjøre som deg! Jeg skal bane veien videre og å ta egne valg med motet ditt i tankene.